PuurGezond
Puur en Onbewerkt
PuurGezond staat voor onbewerkte en pure voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en nutriëntendichtheid. Er is steeds meer onderzoek dat laat zien dat het eten van zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen goed is voor het gewicht en je gezondheid. PuurGezond staat voor echt eten: eten dat je gemakkelijk zelf bereidt en dat ook nog eens heel lekker smaakt.

De 10 basisprincipes van PuurGezond
- Onbewerkt en puur PuurGezond kiest voor onbewerkte en pure voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde en nutriëntendichtheid. Er is steeds meer onderzoek dat laat zien dat een zoveel mogelijk onbewerkte voeding goed is voor het gewicht en de gezondheid. Volgens onderzoekers van Yale University kan een dergelijk voedingspatroon beschouwd worden als het meest gezonde voedingspatroon. Recente rapporten van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) en de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties(FAO) laten zien dat bewerkte voedingsproducten juist een negatief effect hebben op de gezondheid.
- PuurGezond Piramide Het PuurGezond voedingspatroon is vertaald in een PuurGezond piramide en de bijbehorende dagelijkse hoeveelheden voedingsmiddelen. Dit is de dagelijkse basis. Wie volgens deze aanbevelingen eet, krijgt 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van de meeste vitamines, mineralen, essentiële vetzuren en vezels binnen.
- Groente en fruit Voldoende groente en fruit is essentieel voor een gezonde voeding. Bij PuurGezond kiezen ze daarom voor 3 porties fruit en tenminste 300-400 gram groenten per dag. Deze aanbeveling is in lijn met verschillende onderzoeken, die laten zien dat een consumptie van minimaal 560 a 800 gram groenten en fruit per dag gepaard gaat met gezondheidswinst.
- Bewegen Binnen de richtlijnen horen ook adviezen voor lichaamsbeweging, minstens een uur per dag. We adviseren om zo min mogelijk te zitten en dagelijks minstens een half uur buiten te komen.
- Extra vitamines alleen voor risicogroepen PuurGezond sluit zich aan bij de huidige suppletieadviezen van de Gezondheidsraad, zoals voor foliumzuur tijdens de zwangerschap en vitamine D voor risicogroepen. We adviseren ook het gebruik van jodiumhoudend keukenzout en van jodiumrijke producten.
- Extraatjes Naast de PuurGezond basisvoeding is er ruimte voor extraatjes zoals chocolade, wijn of een punt appeltaart op zijn tijd. De hoeveelheid extraatjes is afhankelijk van het activiteitenpatroon en wat de weegschaal aangeeft. Mannen hebben een hogere energiebehoefte dan vrouwen. Zij kunnen de basisvoeding aanvullen met extra granen, noten, eiwitten, vetten of extraatjes.
- Duurzaam Bij PuurGezond eten past ook aandacht voor duurzaamheid. Wij gaan uit van seizoensgroente, bij voorkeur biologische producten en 2 a 3 vegetarische dagen per week. Streekproducten hebben een streepje voor binnen PuurGezond en eten is te bijzonder en waardevol om zomaar weg te gooien.
- Eet 3x per dag In de richtlijnen en bijvoorbeeld dagmenu’s op de website, boeken en folders van PuurGezond wordt uitgegaan van drie maaltijden per dag, bestaande uit ontbijt, lunch en avondeten en liefst zo min mogelijk tussendoor eetmomenten.Houdt het op maximaal 4 eetmomenten per dag, maar minder mag natuurlijk ook.
- Tel geen calorieën We tellen geen calorieën en spreken niet over hoeveelheden voedingsstoffen. mensen eten immers voedingsmiddelen en geen voedingsstoffen en de basisproducten leveren wat men nodig heeft. Volgens de onderzoekers van Yale University bevat onbewerkte voeding als vanzelf de goede voedingsstoffen in de juiste verhoudingen.
- Kook zelf PuurGezond gaat uit en stimuleert zelf koken, en van eenvoudige no-nonsense recepten die ook met weinig ervaring in de keuken goed te doen zijn

Doe PuurGezond!
Waarom ben ik als leefstijlcoach zo enthousiast over PuurGezond, zodat ik het mijn cliënten van harte kan aanbevelen? Je gedrag veranderen en een gezonde leefstijl aannemen is een hele lastige klus. En dan helpt het enorm dat je altijd in moeilijke of lastige situaties kan terug vallen op een inspirerende site met veel makkelijke en gezonde recepten, en een enorme hoeveelheid aan tips. Ook het duurzaamheidsaspect van PuurGezond vind ik erg waardevol, zoals het gebruik van het biologische seizoensgroenten in de recepten en het advies om 2 a 3 keer in de week vegetarisch te eten. Het hoeft niet, maar als je dat zou willen kan het wel. Tevens vind ik het ontzettend belangrijk dat PuurGezond uitgaat van richtlijnen en adviezen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en dat het niet gebaseerd is op een een of andere hype. En tot slot, de recepten zijn gewoon erg lekker, toch ook niet onbelangrijk;)
