De kracht van wandelen
Wandelen is goed voor alles! Je hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter. Het geeft je een boost aan creativiteit en het is heel goed voor je humeur.

Waarom is wandelen zo gezond?
Veel zitten is ongezond. Uit een recent onderzoek van Hans Savelberg, hoofddocent bewegingswetenschappen in Maastricht, bleek dat al na 4 dagen zitten de concentratievetten in het bloed toe- en de insulinegevoeligheid juist afneemt. Dat zijn risicofactoren voor respectievelijk hoge bloeddruk en diabetes. In dit onderzoek bleek de groep die kort maar intensief sportte, gezonder dan de zittende groep. Maar het ging nog beter met de groep die vijf uur per dag rustig rondslenterde. Veel wandelen is dus gezonder dan kort en intensief bewegen.
Wandelen is goed …….
Voor spieren en botten Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door je botten regelmatig te belasten worden ze sterker en wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als zij hun gewrichten draaien bij een bepaalde beweging. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen
Voor hart, bloedvaten en longen Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met circa 50% als mensen 1 uur per week actief zijn. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. De conditie van je longen en hart gaat vooral vooruit bij stevig doorwandelen. Daarbij loopt de hartslag op tot 170 slagen per minuut, min je leeftijd. Voor een 50-jarige is dat bijvoorbeeld een hartslag van 120. Wissel sneller wandelen af met rustig lopen, bijvoorbeeld een minuut snel en dan weer twee minuten in je normale tempo.
Voor de hersenen Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op Alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.
Voor beter slapen Wandelen is ook goed voor je biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van je slaap verbetert.
Tegen diabetes type 2 Dagelijks wandelen verlaagd het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Tegen stress en depressie Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen zelfs met bijna de helft af.
Tegen overgewicht Bij een uur stevig doorlopen (6 km/h) verbruik je ongeveer 250 kilocalorieën. Wie dagelijks een uur stevig wandelt, kan dus flink afvallen: van plusminus 1 kilo per maand tot wel 12 kilo in een jaar!
Voor je creativiteit Dat wandelen de creativiteit ten goede komt is al jaren bekend. Zo beaamt ook Facebook oprichter Mark Zuckerberg dat hij regelmatig meetings wandelend doorbrengt. Door te bewegen gaat er meer zuurstof naar je hoofd, waardoor je hersenen nieuwe verbindingen maken. Je gedachten gaan de vrije loop, wat er voor zorgt dat je creatiever kunt nadenken. Vaak ontstaat er een stroom van nieuwe (creatieve) ideeën tijdens en na het wandelen. “Na een wandeling heb je vaak ineens de oplossing. Doordat het brein ontspant, activeert het ‘default mode netwerk’. Hoewel je niet meer bewust met het probleem bezig bent, werken je hersenen op de achtergrond aan een oplossing.” zegt de bekende neurowetenschapper Erik Scherder .
